2018. január 23., kedd

Book Blogger Teszt 2018


Laura, az "Ana könyvespolca" írónője hívott ki a Book Blogger Teszt kitöltésére. Az Ő bejegyzését IDE kattintva olvashatjátok el. 

A kitöltés elején meg kell említenünk a szabályokat: 
- Köszönd meg annak, aki kihívott, és linkeld be a blogját!
- Válaszold meg a 10 kérdést!
- Hívj ki legalább 5 embert!
- Tudasd ezzel az 5 emberrel, hogy kihívtad őket!

1. Top 3 könyves dolog, ami idegesít?

Felszínes karakterek: Nem szeretem azokat a karaktereket, akik tökéletesek, gazdagok és jóképűek, a felszín alatt viszont üresek, mint egy befőttesüveg. Én úgy gondolom, egy írónak kötelessége jól megformált karakterekkel dolgozni, akikbe bele lehet szeretni, illetve gyűlölni is lehet őket - A lényeg, hogy valami érzést váltsanak ki az olvasóból!
Sablonos történet: Tudom, hogy a mai világban nagyon nehéz egyedi, saját kútfőből kipattant ötlettel dolgozni, de azért mindennek van határa. Leiner Laura óta szárnyra kaptak a gimis történetek, és Anna Todd jóvoltából a Fanfiction témán alapuló könyvek is egyre gyakrabban látnak napvilágot. Ezekkel alapjáraton semmi probléma sincs, ha a könyvek nem egy tükörregényként léteznek. Értsd: Árva kislány elköltözik régi szülővárosából egy olyan helyre, ahol még a madár sem jár, itt pedig beleszeret a magányos rossz fiúba, aki arrogáns, visszataszító, viszont az ágyban jó, tehát tökéletes. (Hagyjuk már, kérlek.) Kedvenceim közé sorolhatóak azok a történetek is, amelyekben szegények vagyunk (de azért gyönyörűek - persze ezt nem valljuk be magunknak) a szülők elhunytak, esetleg olyan szemetek, amiért parancsolgatnak nekünk, hogy önszántunkból fordulunk ki önmagunkból, hogy száz oldalon keresztül siránkozhassunk, milyen mocskok a felnőttek, és élni tök gáz. Minden negyedik könyv a polcon egy ilyen témát feszeget... Uncsi.
Gusztustalan utalások: Mindennek van határa, így a mocskos erotikának is. Nem szeretnék példákat sorolni, viszont a férfi nemi szerv körülírásának is vannak szebb jelzői, khm...

2. Három könyves vallomás?

Először is, nálam rengeteget számít a borító. Tudom, tudom, sosem szabad borító alapján megítélni egy könyvet, de... Sosem bírtam megállni. Azt a könyvet, aminek a borítója nem tetszik, úgysem tudom örömmel végigolvasni. 
Másodszor, imádom a könyvek illatát. Szerintem nincs "büdös" könyv, imádom szimatolni őket, és olykor befektetem őket magam mellé, hiszen... Miért is ne? 
Harmadszor pedig, minden könyvet túlértékelek. Mármint, nem úgy, hogy indokolatlanul áradozom róluk, hanem... Olykor többet ér egy könyv épsége, mint bármi más. Ha leejted, megfejellek. Ha megtöröd a gerincét, én is megtöröm a tiédet. (Pedig eskü, tök barátságos ember vagyok!)

3. Az utolsó alkalom, amikor sírtál egy könyvön? 

Leiner Laura Bexi-sorozatának legutolsó részén... Akkor pont olyan lelki állapotban voltam, hogy minden százszor szomorúbb volt, mint valójában, így... Szinte minden lapot átáztattam a könnyeimmel.

4. Könyvek száma az éjjeliszekrényeden?

Négy. Plusz a párnám alatt is van egy.

5. Kedvenc rágcsálnivalód olvasáshoz? 

Ez csak valami vicc, ugye? Olvasás közben még inni sem merek, nemhogy enni. A végén még leeszem-összemaszatolom a könyvet, ez pedig nem éri meg. 

6. Három könyv, amit bárkinek ajánlanál?

- Julie Anne Peters - Amikor ezt olvasod én már nem leszek
- Kiera Cass - Párválasztó
- Colleen Hoover - Egy nap talán

7. Egy kép a könyvespolcodról?

Külön bejegyzést szeretnék a könyvespolcomon lévő könyvekről, így ezt a kérdést átugrom. *virtuális szökkenés* 

8. Milyen sokat jelentenek neked a könyvek?

Nagyon sokat! Ha nem olvasnék könyveket, nem tudom, mi lenne velem. Valószínűleg egy beszűkült látáskörű, gumóban élő ember lennék, akivé nem szeretnék válni.

9. Legnagyobb könyves titkod? 

Egyszer egy zöld filctoll kifolyt az iskolatáskámban, és beszínezte a könyv lapjait. A könyv nem saját volt... 
Egyszer megtépáztam a Szent Johanna Gimi második részének első lapját. A könyv nem saját volt...
Egyszer addig szerencsétlenkedtem egy könyv kiolvasásával, hogy végül elhagytam azt. A könyv nem saját volt... 
(Tanulság? Rohadtul ne bízd Zsófira a könyveidet, mert szegény azt sem tudja, merre van arccal.)

10. Kihívott bloggereim! 

- Barby, a Kitablar bloggerinája
- A "Szerintem..." csapat lányai
- Alexis, az "Aláírom" bloggerinája
- Thea, a "Your choice" bloggerinája
- Patti, az "A valógáson túl" bloggerinája


Köszönöm, hogy velem tartottál, puszi, S.S Wellesley

4 megjegyzés:

 1. Érdekes kihívás és az első válasszal teljesen egyet tudok érteni! A tükör írásokat tekintve nem új keletű, hiszen már az Alkonyatnál is bőven látható volt vagy a Harry Potter nagy sikerénél, hogy sajnos akadnak "írók" akik csak erre képesek. Nem baj, ha hasonló vagy icike-picikével megközelítve néha egyezhet a nagy sikerű kötetekkel, de akkor vigyen már bele tényleg egyedi, saját ötleteket és KÉREM, egy író legyen kreatív! Ez esküszöm olyan, mint a festőknél az, hogy valaki húz egy csíkot a vászonra és művésznek kiáltja ki magát. WTF?! Ennyi erővel egy két éves bölcsődés kölyök is vérbeli író meg festőművész, hiszen mindkettőhöz épp annyira ért, mint ezek!
  De most nem? :D
  Meghívás nélkül is ki lehet tölteni egy ilyen kérdőívet? :) Nekem lenne kedvem megcsinálni és utána pár ismerősnek tovább adni! ^^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy van olyan, aki egyetért a kirohanásommal! Persze, hogy ki lehet tölteni! Mi csak örülünk annak, ha terjed ez a játék. Viszont, ha megírtad, megkérhetlek, hogy linkeld be nekem, hogy meg tudjam nézni? :) Nagyon kíváncsi lennék a válaszaidra.

   Törlés
 2. Szia!
  Megírtam a bejegyzést. Ha még mindig érdekel, akkor tekintsd meg az alábbi linken.
  Köszönöm!
  http://cathreenmisery.blog.hu/2018/01/29/book_blogger_teszt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Elolvastam, örülök, hogy tetszett ez a TAG, és köszönöm, hogy megcsináltad. :)

   Törlés